HBOR na šestoj aukciji prihvatio ponude pet banaka

Bez autora
Sep 02 2010

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je na šestoj aukciji za dodjelu kvota za model A prihvatila ponude pet banaka, a ponderirana kamatna stopa za krajnje korisnike, poduzetnike kretat će se od 4,69 posto do 4,87 posto. Šesta aukcija za model A, odnosno dodjelu kvota kredita HBOR-a za provedbu Programa kreditiranja obrtnih sredstava, održana je 31. kolovoza, HBOR je ponudio 60 milijuna kuna, a pristigle su ponude sedam banaka u ukupnom iznosu od 78,08 milijuna kuna. HBOR je, prema izvješću s aukcije objavljenom na internet stranicama banke, prihvatio ponude Erste&Steiermaerkische Bank (ESB), Zagrebačke banke (ZABA), Privredne banke Zagreb (PBZ), Centar banke i Raiffeisenbank Austria. Najnižu maržu, pa time i kamatnu stopu za krajnje korisnike, ponudile su ESB i ZABA i ponderirana kamatna stopa za krajnje korisnike kod te dvije banke iznosi 4,69 posto...

HBOR na šestoj aukciji prihvatio ponude pet banakaHrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je na šestoj aukciji za dodjelu kvota za model A prihvatila ponude pet banaka, a ponderirana kamatna stopa za krajnje korisnike, poduzetnike kretat će se od 4,69 posto do 4,87 posto, objavio je HBOR.

Šesta aukcija za model A, odnosno dodjelu kvota kredita HBOR-a za provedbu Programa kreditiranja obrtnih sredstava, održana je 31. kolovoza, HBOR je ponudio 60 milijuna kuna, a pristigle su ponude sedam banaka u ukupnom iznosu od 78,08 milijuna kuna. HBOR je, prema izvješću s aukcije objavljenom na internet stranicama banke, prihvatio ponude Erste&Steiermaerkische Bank (ESB), Zagrebačke banke (ZABA), Privredne banke Zagreb (PBZ), Centar banke i Raiffeisenbank Austria.

Najnižu maržu, pa time i kamatnu stopu za krajnje korisnike, ponudile su ESB i ZABA i ponderirana kamatna stopa za krajnje korisnike kod te dvije banke iznosi 4,69 posto. Tim su bankama odobrene i zatražene kvote - ESB-u kvota od 15 milijuna kuna, a ZABA-i od 3,6 milijuna kuna. Najveću je kvotu, 35 milijuna kuna, zatražio i dobio PBZ koji će nakon šeste aukcije svojim klijentima kredite po modelu A ponuditi uz kamatnu stopu od 4,81 posto.

Ponederiranu kamatna stopa od 4,81 posto imat će i krajnji korisnici kredita kod Centar banke kojoj je odobrena tražena kvota od 4,8 milijuna kuna. RBA je u šestoj aukciji za model A zatražila kvotu od 8 milijuna kuna, ali joj je odobrena kvota od 1,6 milijuna. Naime, ta je banka ponudila najveću kamatnu maržu od odabranih banaka, pa je kod nje najveća i ponderirana kamatna stopa za krajnje korisnike i ona iznosi 4,87 posto.

HBOR u kreditima namijenjenim programu kreditiranja obrtnih sredstava sudjeluje sa 40 posto i taj svoj udio plasira po kamatnoj stopi 3,8 posto, a kolika će biti konačna kamata za poduzetnike ovisi o marži koju za svoj 60-postotni udio ponude banke. Prednost u dobivanju kvote kredita imaju upravo banke koje ponude nižu maržu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik